S mužem jsme nedávno u dýmky nahodili tématickou debatu. Co vzniklo?
Díky Aleškovi za fotku
1) Dýmka se musí hned roztahávat, aby fungovala.
Tohle dogma si muž odnesl z práce v čajovně, kde bylo vedením vysloveně nakázáno roztahat dýmku před tím, než se hodí zákazníkovi, a to tím způsobem, že se nahodilo uhlí a hned se začalo tahat. Je to ale prakticky zbytečná práce, co nadělá víc škody, než užitku. Na začátku je totiž hlavní nechat korunku hezky v klidu, ať se hezky celá zahřeje, a není moc ve stresu (korunka je rodu ženského). Jak dlouho, to záleží na korunce, tabáku, počtu uhlíků a jestli dáte touch nebo ne. Pro příklad - dám první potah Elementu se čtyřmi uhlíky v hms většinou až za 6 - 7 minut nahřívání. Chuť a dým mám do chvilinky, aniž bych si urvala plíce a inhalovala šlauchovinu.'
Výjimkou budiž zažehlování, kdy se začíná tahat hned.
2) Tabák musí být co nejdál od zdroje tepla.
Kdysi mi jeden čajmen, ještě jako malému kotěti vykládal, že korunka Salamander je to nejlepší, co může být, protože je extrémně hluboká, a drží tak tabák daleko od uhlíků, a díky tomu je ta dýmka dlouho super a nepřepaluje se. Mno. Tehdy jsem to nedovedla moc posoudit, dnes se chytám na hlavu. Naopak - čím dál je tabák od zdroje tepla, tím dřív se přepálí. Spousta značek vyloženě volá po blízkosti tepla, či rovnou po dotyku s hms či (výjimečněji) alobalem (chápejte, potřebují sounáležitost). Osobně nemám nic proti underpacku, když se korunku správně nahřeje, ale ani v tomto případě by neměla být mezera mezi zdrojem tepla a tabákem dva metry.
3) Mlíko ve váze dělá větší cloudy.
Nedělá.
4) Druhou várku uhlíků tam naperem, až když jsou ty původní skoro fuč.
Okay, ale do pár minut máte po session. Uhlíky je lepší měnit pravidelně a včas, aby nedocházelo k teplotnímu šoku, nebo jet jen na těch první, a ke konci si dopomoci příklopkou hms či tarbuší. První pravidlo je většinou standartem v dýmkařských loungích, druhé pravidlo aplikuji doma. Uhlíky používám One Nation či Cocoloco, s nimiž nemám problém, že by se rozpadaly příliš brzo, a dýmkařskou pohodu mám tam hodinu - hodinu a půl, což je stejně zlatý standart, který nemá cenu překračovat.
5) Čím větší a vyšší dýmka, tím víc lepší a víc funkční. Malé dýmky nefungují.
Jasně, nefunguje mini pumpkin z trafiky, ale jinak je to na dnešním trhu opět zcela přežité tvrzení.
6) Dýmka kazí chuť čaje a měla by z čajoven zmizet.
Tohle už zapříčinilo mnoho hádek mezi ortodoxními čajaři a dýmkaři. Na jednu stranu není divu, když bohužel ve většině čajoven dělají universu vodních dýmek spíše ostudu nesprávnou přípravou a nekvalitním vybavením. Rozhodně jsem také pro oddělenost kuřáckého a čistě čajového prostoru. Každopádně kvalitní dýmka v kombinaci s vhodně zvoleným čajem může být moc fajn zážitkem (chce to trochu umu v párování a znalosti obého).
7) Dýmka se má kouřit co nejdýl, a jak tabák nevydrží tři hodiny, je to ... není to ono.
Hodně relativní. Záleží na tabákovém listu, melase, coal managementu atd., ale přesto nejsem osobně zastáncem přehnaně dlouhého pokuřování, protože je to asi tak, jako s příliš přelitým čajem. Kouřit spáleninu nemá význam, i když ji někdy statečně překryjí velmi silná aromata.
8) Al-Fakher nebo Nakhla nejsou dobré tabáky (nebo cituji: "jsou to sračky")
Nedá se říct, i když samozřejmě záleží na příchuti a období výroby (u Nakhly se kvalita dost proměňovala). Je v tom však spíš předsudek, nesprávné nabíjení nebo častý výskyt fake balení z Polska. Jasně, jsou zde mnohem lepší značky, ale AF rozhodně nepatří do koše, narozdíl třeba od různých německých značek. Je to prostě jenom oldschool, se kterým se musíte umět sžít.
Co dalšího byste přidali, případně s čím nesouhlasíte nebo máte jinou zkušenost?
Žádné komentáře:
Okomentovat