pátek 14. srpna 2020

Ledové čaje, studenky

 Osobně sice nejsem ze zdravotního hlediska zastáncem popíjení ledových nápojů, ale zároveň jsem také těžkým morousovitým odpůrcem letních veder. Když je nejhůř, nějakou tu ledovou (či zkrátka chladnou) variantu čaje si pro akutní snížení teploty ráda připravím.

Možností, jak na to, jest vícero. A omlouvám se, nemám příliš velkou zásobu fotografií na toto téma.

1) Každého asi napadne klasická varianta přípravy čaje dle vlastního zvyku teplou / horkou vodou, kdy jen čekáme, než nálev zchladne, a pak jej dáme do lednice a doplníme ledem. Tento způsob je však zbytečně zdlouhavý, a kupříkladu pro zelené čaje, které začnou brzy oxidovat, poměrně nevhodný.

2) Tím nejpřívětivějším způsobem, jak připravit studený čaj, je macerace, tedy louhování lístků ve studené vodě. Je to způsob přípravy vhodný prakticky pro všechny druhy čajů. Díky maceraci můžeme v čajích objevit zcela nové chuťové složky a vůně, které byly u klasické přípravy horkou vodou potlačeny. Díky studené vodě nám v nálevu zůstane větší část vonných éterických látek (neodpaří se), což vynikne obzvláštně u čerstvých sklizní čajů z Darjeelingu nebo Nepálu.

Univerzálně lze použít cca 7g vybraného čaje na 0,6 l vody, kdy na výsledek čekáme cca hodinu až hodinu a půl. Nálev můžeme nechat stát při pokojové teplotě, nebo jej rovnou dáme do lednice.

Jemné, drobné nebo více nalámané listí se bude louhovat nejrychleji a výsledný čaj bude také bohatší na kofein. K téměř okamžitému popíjení se pak nejvíce hodí zejména japonské zelené čaje. Na černé čaje s velkými listy nebo svinuté oolongy si počkáme o něco déle.

Pokud na osvěžení nespěcháme, je také možnost zdvojnásobit množství vody při přibližně stejné dávce čaje, a uložit do lednice přes noc.

Mimo čajový svět lze takto připravit kupříkladu i studené Yerba Maté, případně jej rovnou zalít studenou vodou do kalabasy, s čímž souvisí, že…

3)… maceraci lze ještě trochu uspíšit. Do vybrané sklenice (cca 200 – 400ml) dáme standardní gramáž čaje, která se zalije studenou vodou a doplní bombillou. Po pár minutách můžeme začít upíjet, a zároveň znovu dolévat vodu, tedy téměř kopírujeme tradiční přípravu Yerba Maté v kalabase.  Na tuto přípravu jsou vhodné čaje, které nemají tendenci rychle hořknout, ale zároveň jsou dostatečně poddajné na to, aby se brzy vylouhovaly, např. japonská Kukicha.

 

4) Další možností je výroba studenky ze silného koncentrátu. Tato varianta se hodí spíše pro přípravu letních čajových drinků za použití obyčejnějších sort čajů s výraznou chutí. Opět použijeme přibližně 7g čaje, ovšem zalijeme jej 100ml horké vody. Po několika minutách nálev slijeme přes síto do sklenice naplněné kostkami ledu, případně jej doplníme dalšími ingrediencemi podle vlastní kreativity (různé druhy sladidel, ovocné koncentráty, byliny…), a protřepeme v shakeru.

5) Zcela specificky se nám pak ještě nabízí příprava tzv. čaje na ledu neboli Shinobi-cha, která vznikla především pro japonský čaj typu Gyokuro. Do shiboridashi nasypeme lístky (já dávám 5 - 7 gramů Gyokuro na shibo 50ml) a na to pár kostek ledu. Čekáme, dokud se led při pokojové teplotě nerozpustí, poté sléváme.


6)
S Gyokuro si pak můžeme pohrát ještě dalším způsobem. Potřebujeme 6g Gyokuro, 100ml vody pokojové teploty a 14 minut. Výsledek je čirou infuzí páté chuti - umami.

 


TIP na velmi povzbuzující studenku:

 - 10 – 15g Yerba Maté

 - 1 čajová lžička Matcha

 - karamel dle chuti

Všechny ingredience protřepeme v shakeru se studenou vodou (cca 200 – 400ml) a několika kostkami ledu. Nálev necedíme, i s lístky maté jej nalijeme do sklenice. Upíjíme bombillou a případně postupně doléváme.

 

1 komentář: