Stále je co objevovat.
Nenechte se zmýlit. Označení fialový čaj není kategorií ve smyslu, v jakém rozumíme čajové druhy podle způsobu zpracování (zelený čaj, červený / černý, bílý, modrozelený, žlutý, zrající), nýbrž je to pouze odkaz na daný kultivar.
Může jít o zcela přirozený starý čajový strom, jež má fialově zabarvené pouze své nejmladší listy, nebo o uměle šlechtěný kultivar intenzivně sytého purpuru, se kterým si vědci začali pohrávat v osdmesátých letech. Čaj z fialových listů je tedy jen nakonec dalším z mnoha případů, kdy je přirozená varieta pěstována člověkem až do extrému.
V Číně se většina fialových listů jakéhokoli původu nejčastěji používá k výrobě sheng puerhů, v Keni se z nich zase vyrábí cosi jako černý čaj, a japonský kultivar „Sunrouge“ se zpracovává jako zelený.
Tyhle fialky mají zvýšený obsah antokyanů, jež jsou strůjcem odstínu a příčinou hořkosti. Fialové sheng-puerhy, jež jsem měla možnost ochutnat, v sobě mnoho této chuti neměly, byly spíše sladší a opravdu výtečné, kdežto taková Sencha Sunrouge opravdu sytě fialového nálevu chutnala jak rozpuštěný ibalgin (a to je právě ten uměle šlechtěný extrém). Ale co, hlavně, že to má být zdravé, přece.
Ne, vážně - jestli někde uvidíte Senchu Sunrouge, vemte nohy na ramena.
U nás fialové čaje nejsou příliš známé. Měla jsem možnost odzkoušet jich jen skutečně pomálu, takže si dobře pamatuji každičký z nich. Které to byly?
Purpurový chameleon z kraje rovníkových sopek. Asi první a zatím i poslední čaj, po kterém jsem chtěla vyzvrátit i vlastní duši. Prý nějaká nová netradiční receptura, kdy se to z Keni vozí do Číny, a je to cosi mezi zeleným a zrajícím čajem. Hej, já nevím. Trpký, hnusný, nepoživatelný. Noční můra. Měli jsme 50g, já to dala jednou, muž dvakrát, a letělo to na louhování leda do koše. Uloveno na Čaji týdne.
Purple Beauty oolong. Nic zajímavého, ale vypít se to dalo. Nálev lehoučce šedofialový, chuť mírně svíravá a bylinná. Opět z Čaje týdne.
Purple Bud od Mei Leaf. Zajímavá, ne zcela špatná záležitost, ale jedna zkušenost stačila. Opět trochu svíravé a bylinné, až lehce pelyňkovité. Vonělo to jako zcela typický a průměrně neurčitý sheng pu-erh.
Fialový Puerh Zi Ya Ye Sheng Cha. Bacha, tohle bylo moc dobré! Navzdory popisu se mi ani nezdál příliš natrpklý, spíš mi naopak přišel jemně do sladka. Z Čaje týdne.
Shrnu to asi tak, že jediné, co mě z této kategorie čajů nadchlo, jsou zatím jen sheng pu-erhy. Kdo má obecně rád chuť trpkých a svíravých bylin, možná se najde i v ostatních kategoriích.
Žádné komentáře:
Okomentovat