neděle 10. září 2017

Yogi I.


... Yogi Masala, Dáta Masala, Masala, Masala Chai, Chai, Jogi čaj, Indický bílý čaj…


Názvů mnoho, čaj jen jeden. Mezi čajovnami i jednotlivci panuje nesoulad, jak že se ten sladký nápoj z černého čaje a koření nazývá. „A jestliže je to Yogi, co je potom Masala?“

Někdo tvrdí, že Yogi je mnohem chudší variantou Dáta Masala koření pro přípravu tohoto čaje. Jiní stojí za tím, že Masala je pouze koření (což odpovídá doslovnému překladu), a Yogi je již hotový nápoj s čajem a mlékem. Dále je možné setkat se s tvrzením, že Yogi je bez mléka, Dáta Masala s mlékem nebo také, že ve složení Yogi jest zastoupen pepř černý, kdežto v Masale bílý… Zkrátka bordel. Třebas ho jednou někdo uklidí.
Asi ne.


Mně osobně zní prosté „Yogi“ nejmileji a navíc se držím faktu, že slovo „masala“ označuje pouze koření v obecném významu. Je to čajový nápoj, který jsem si za poslední měsíce velice oblíbila, a z toho důvodu jsem se mu rozhodla věnovat poněkud rozsáhlejší článek (který je navíc dokonce i článkem prvním na těchto stránkách, úsměv!).

Yogi je prakticky nejvíce diskutabilním čajem. Jak jsme si tedy již na úvodu naznačili, i názorů na jeho složení, přípravu či původ najdete tolik, jako čajařů samotných. Proto prosím berte tento text jako další osobní postoj opatřený zkušenostmi a experimenty, který se rozhodně nikomu nechce vnutit jakožto jediný správný. (...aneb občas je smutné, jak se dokáží mezi čajomilci rozvášnit diskuze takřka na (pu-erhové)nože.)

Původ čaje
Yogi / Masala Chai je v povědomí obecně zafixován jakožto tradiční nápoj z Indie. Je takřka nemožné na něho nenarazit při procházce tamějšími ulicemi (což může vypadat třeba takto: https://www.youtube.com/watch?v=LAA-IelGxdw ). Navíc, každá část Indie má svou vlastní specifickou směs i způsob přípravy.

Povídačky o historii a původu tohoto sladkého pekla lze víceméně shrnout do dvou základních.
Je zde příběh o duchovním lektorovi jménem Yogi Bhajan, který tento euforický nápoj podával svým studentům na lekcích jógy. Časově lze uvést období 60. let 20. století. Dále bylo slyšeno, že tito studenti vybudovali síť vegetariánských restaurací, kde bylo pochopitelně podáváno právě i Yogi, jež se díky tomu rozšířilo světem, a získalo věhlas. Od tohoto tvrzení se rozvíjí myšlenka, že se tímto pánem vlastně nakonec inspirovala jedna americká firma, která pod jeho jménem začala s prodejem vlastní směsi čaje a koření, jak jej známe.

Další verze nás samozřejmě vede ke kořenům, k ayurvédě a k době neznámé, nesnadno představitelné. Masala chai má svou tradici. Dlouhou tradici. A jestliže se světem blýsklo jméno Yogu Bhajan, tak ne, že by se jednalo o novinku, nýbrž o vyzvednutí staré receptury na světlo popularizovanější formou.

Dalším faktem je, že systematizované pěstování čaje v Indii začalo teprve s příchodem kolonizátorů přibližně v 19.st. (zdravíme Roberta Bruce). Do té doby tamější obyvatelé využívali nezpracované lístky volně rostoucích divokých čajovníků. Jenomže do Yogi to asi nebylo.

Ale víte jak. Každý má svou verzi, každý někde byl, každý něco slyšel.
____________________________________________________________________



Recept alá Kat Keith (1 - 2 čajaři)
1 l vody
0,5 - 0,6 l mléka
(cca) 25g koření
12 - 15g černého čaje
med (já dávám nejčastěji cca 2 lžíce... někdy nesladím vůbec, ale to už je jiný level)

Odměřené množství vody (zde dobře slouží stará dobrá skleněná simaxka totožného objemu) přivedeme k varu a vhodíme koření. To trápíme ve vroucí vodě bez pokličky cca 20 - 25 minut. Poté přelijeme mléko. Tímto okamžikem nám zbývá posledních pár minut klidu, neboť jakmile teplota nápoje začne opět stoupat, je nutné nápoj sledovat jako ostříž, než mléko vzkypí.
Možnosti, kdy přidat čaj, jsou dvě - pár minut před přidáním mléka (nápoj bude silnější, barva výraznější) nebo poté.

Dále za 
a) vaříte na zmírněném plameni dalších 3– 5 minut
b) odstavíte a necháte tomu cca 5 - 7 minut louhování čaje.

Nakonec scedíte, přelejete do milované konvičky (nebo konviček, hrníčků) a osladíte. Pro atmosféru doporučuji blízkost ohně (svíčka, krb, ohniště) a krutou zimu.
____________________________________________________________________


Účinky čaje
Za hlavní zdravotní benefity zde můžeme děkovat především směsi koření. Typů kořenících směsi je mnoho (dále se k tomu dostaneme), nejčastěji je však možné narazit na dva typy:

- zázvor, hřebíček, skořice, kardamom, bílý pepř

- skořice, fenykl, hřebíček, zázvor, bílý pepř a pomerančová kůra 

Obecně se všechny složky báječně doplňují. Vyzdvihuji především, že zahřívají. Johoo juhů. Jů. Jo. Ano. Vrr. (takže to funguje) Spolu s mlékem, které obsahuje nějaké to procento tuku (též zahřívač) a černým čajem, který podporuje bdělost a nakopává krevní oběh, se tedy jedná o naprosto ideální zimní čaj. Vrrr. Já jej často tahám v termosce na cesty, při mínusech je to spása. Ne nadarmo, když během zimních měsíců spočinete po čajovně, slyšíte u nových objednávek prakticky jenom: „jogi, jogi, jogi... jogi.“

Tento efekt samozřejmě souvisí s podporou metabolismu. Takže i když do nálevu vrznete tučné mléko a tunu cukru, ještě to nebude s linií dvakrát nejhorší (samozřejmě s rozumem).

Nyní již pouze pár dodatků: Yogi příznivě ovlivňuje trávení, uklidňuje nebo naopak podpoří činorodou hyperaktivitu (záleží na vaší toleranci a síle daného čaje – sem připočtěme i jak moc je oslazen), zlepšuje náladu, teoreticky i koncentraci. Především díky povařenému koření podporuje imunitu, dá se brát i jakožto mírné afrodisiakum.

Nedoporučuje se těhotným ženám a malým dětem. To je pochopitelné. Pro mladší caparty a podobně citlivé osoby by mohla být vhodná jemnější verze (nepříliš kořeněná) s výměnou čaje za červený rooibos. Alergici samozřejmě vědí, čemu se vyhýbat, a lidé s další spektrem zdravotních obtíží, kterým by čaj, mléko či koření mohli vadit, rovněž.

Jestliže to přeženete s dávkou černého čaje, může se po nějaké době dostavit tzv. „přečajování“ (moc moc teinu) projevující se třesem a roztěkaností. Na to je vhodné napít se čisté vody, hodit se do klidu, přestat hulit vodnici a trochu se najíst. 

Toť k základu. Jelikož jsem však ten typ, co si nedá pokoj, poddala jsem se směru experimentování, a vyzkoušela ledasco (bavíme se pořád o čaji).Yogi přímo svádí k všelijakým různým modifikacím (mléko, čaj, koření, sladidlo...). A tom  někdy příště v článku následujícím.

Žádné komentáře:

Okomentovat